20 Kasım 2012 Salı

Esma-i idrisiyye Şerhi – 23. isim ve Havassı

Esma-i idrisiyye Şerhi – 23. isim ve Havasları
«YÂ ALLÂMEL GUYUBÜ FELÂ YEFÜTÜ ŞEY’İN MİN HIFZIHİ VELÂ YEUDÜHÜ»
İlâhî isimlerden bir ism-i şerif de «Allâm’ül Guyub» dür. Gaiblerdekini çok iyi bilen demekdir. Allâm lafzı mübalağa ile âlemdir. Eşyadan her şeyi ve her şeyde sırr ve nihanı kemaliyle mübalâğa bilicidir.

Mânâsı:

Ey gaiblerdeki gizliliklerin sırlarım bilen Allahım! Eşyanın sırlarından bir şeyin miskal zerresi ilminden ve hıfzından kaybolmaz, yok olmaz. «Kad ehate bi külli şeyi ilmi» (Allah’ın ilmi her şeyi kaplamıştır.) âyetdir.

Havass ve Esrarı:

Cenâb-ı Şeyhül Ekber Muhyiddin Arabi (K.S.) Hazretleri buyurur: •
• Bir kimse doğru ve düzgün bir niyetle bu ism-i şerifin zikrine devam etse; Allah Teâlâ ona iki dünya (dünya ve âhiret) saadeti verir ve o kimsenin ismi Meşnkdan Mağribe dek şöhret bulur.
• Bütün insanlar ona inanır, hepsinin önderi olur. *
• Bir kimse günde 1000 kere zikretmeğe devam etse; din ve dünyası mamur ve makbul olup kalbi selim, dili açık – düzgün ve yüzü güzel olur. İnsanlar ona muhabbet eder ve onun üzerine ikbal ederler.
• Bu ism-i şerif da’vet-el esmâ’dır. (Kulaklara çağn ve ziyafetdir.)
• Bir kimse insanları – memleketi idareci ve yönetici olsa; insanları idareye ve memleketi yönetmeye kudreti olmasa; günde 3000 kere bu ismin zikrine meşgul olsa; ona o memleketin salâh ve fesadına muttali olmağa (iyiliğini – kötülüğünü anlamağa) bir ilim i’ta ve üâm olunur. Memleketi ve insanları adaletle iyi bir şekilde idare etmek müyesser olur.
• Şemsül Maarifde yazılıdır. Bir kimse bu ism-i şerifi, harf-i nida ile zikir etse; o kimse mugayyabat ile tekellüm eder. İnsanların benliğini keşfeder. Ve onun ruhu ulvî âlemlerin hepsini dolaşır. Kainat haberlerine, meleklerin işlerine muttali olur. Allah Teâlâ-nın izni ile (84). • Her kim bu ismi (duayı) günde 1000 kere okusa; devlet (baht, talih, zenginlik) ona yüz tutar (85).
(84) Nurul Huda M. Arabi
(85) Here Şerhi Çchl nam

2 yorum:

  1. Peki okumanin bir saati varmi ..geceleri okuyorum ..okuyamadigimda günduz de okusam 24 saat icinde gun tamamlana kadar kabulmudur

    YanıtlaSil
  2. Okuma saati varmidir..24 saat gun icerisinde herhangi bir saatte de okuyabilirmiyiz ..geceleri bazen okuyamiyorum ..ogle vaktide okunabilirmi

    YanıtlaSil