25 Kasım 2012 Pazar

Öğle namazı nasıl kılınır


Öğle namazı nasıl kılınır
On rekâttır. Önce, dört rekât ilk sünneti, sonra dört rekât farzı, farzdan sonra da iki rekât son sünneti kılınır. Öğle Namazının Vakti: İmâm-ı Âzam Ebû Hanîfe'ye göre, zeval vaktinden yani güneşin tepe noktasını geçip batıya doğru kaymasından itibaren başlar ve güneş tam tepedeyken eşyanın yere düşen gölge uzunluğu (fey-i zevâl) hariç, her şeyin gölgesi kendisinin iki misline ulaşacağı zamana kadar devam eder. Bu zamana "asr-ı sânî" denir. Ebû Yûsuf, Muhammed ve diğer üç mezhep imamına göre ise, öğle namazının vakti zeval vaktinden, her şeyin gölgesi, fey-i zevâl hariç, kendisinin bir misline ulaştığı ana kadardır. Her şeyin gölgesi, fey-i zevâl hariç, kendisinin bir misline çıktığı zaman, öğle namazının vakti çıkmış, ikindi namazının vakti girmiş olur. Bu zamana "asr-ı evvel" denir. Bir cismin gölge uzunluğunun, kendi uzunluğuna veya kendi uzunluğunun iki katına ulaşıp ulaşmadığı hesaplanırken, güneşin tam tepe noktada iken cismin yere düşen gölge uzunluğu (fey-i zevâl) hariç tutulur, yani toplam uzunluğa dâhil edilmez. Söz gelimi, yere dikilen 1 m. uzunluğundaki çıtanın güneş tam tepedeyken yere düşen gölgesinin uzunluğu ki buna fey-i zevâl denir, yarım metre olsun. Bu durumda çıtanın yere düşen gölge uzunluğu 1,5 m. olduğu zaman, gölgesinin uzunluğu kendi uzunluğu kadar (bir misli) olmuş olur. Çıtanın gölge uzunluğu 2,5 metreye ulaşırsa, kendi uzunluğunun iki misline ulaşmış olur.

Bu ihtilâftan kurtulmak için, öğle namazını her şeyin gölgesi, fey-i zevâl dışında, gölgesi bir misli olana kadar geciktirmemek; ikindi namazını da her şeyin gölgesi, fey-i zevâl dışında, iki misli olmadıkça kılmamak evlâdır. Normal kullanımda gündüz denilince, güneşin doğmasından batmasına kadar olan süre anlaşılır (örfî gündüz). Fakat şer‘î bakış açısından ise gündüz, fecr-i sâdıktan güneşin batmasına kadar olan süredir (şer‘î gündüz). Şer‘î gündüz örfî gündüzden daha uzun bir süredir. Öğle namazının vakti, güneşin tepe noktasını geçip batıya doğru kaymasından itibaren başlar. Güneşin tepe noktasını geçmesine "zeval" denilir. Zeval, örfî gündüzün tam ortasına denk gelir. Meselâ örfî gündüz on saat ise, bu sürenin yarısı (beş saat) zeval vaktidir ve güneş görünüşe göre gökteki yarı yolu kat etmiş olur. Şimdiye kadar her şeyin gölgesi doğudan batıya doğru düşmekte iken, bundan sonra batıdan doğuya doğru düşmeye başlar. İşte güneşin tam bu yarı yola geldiği anda yere düşen gölgesine "zeval anındaki gölge" anlamında "fey-i zevâl" denir. Fey-i zevâlin yönü ve uzunluğu bölgenin ekvatordan uzaklığına, kuzey veya güney yarıkürede oluşuna göre değişir. Bu anda yere dikilen 1 m. uzunluğundaki bir şeyin gölgesi, meselâ yarım metre olsun, fey-i zevâldir. Bu andan itibaren o şeyin gölgesi, fey-i zevâle ilâveten 2 metreye ulaşınca, yani 2,5 m. olunca, asr-ı sânî olmuş, İmâm-ı Âzam'a göre öğle vakti çıkmış, ikindi vakti girmiş olur.

Tam zeval vaktinde namaz kılınmaz. Namaz kılınması câiz olmayan bu vakit, çok kısa süren bir ana mı mahsustur, yoksa bu anın biraz öncesinden mi başlar? Bir görüşe göre bu hususta örfî gündüz esas alınır. Buna göre tam zeval vaktine, gündüzün bu ana kadar geçen süresi ile geri kalan süresinin birbirine eşitliği anlamına gelmek üzere "istivâ vakti" denir ki, güneş sanki herkesin başının üzerindeymiş gibi görünür. İşte namaz kılmanın câiz olmadığı vakit bu andır. Diğer görüşe göre ise, bu hususta şer‘î gündüz esas alınır. Şer‘î gündüzde ise, gündüz güneşin doğması ile değil, fecr-i sâdıkın doğması ile başladığı için istivâ vakti, zeval vaktinden biraz önceye denk gelir. Bu bakışa göre kerahet vakti, istivâ vakti ile zeval vakti arasındaki süredir. Cuma namazının vakti de tam öğle namazının vakti gibidir.

Öğle Namazının Kılınışı:

Öğle namazının ilk dört rekâtlık sünneti şöyle kılınır:
1- Ayakta olarak kıbleye dönülür. Ayakların arası dört parmak açıklıkta olur. Niyet edilir. “Allah rızası için bugünkü öğle namazının sünnetini kılmaya niyet ettim” denir.

2- “Allahü ekber” diyerek iftitâh tekbiri alınır. Erkekler tekbir alırken; ellerin içi kıbleye karşı ve parmak araları normal açıklıkta bulunur. Başparmaklar kulak yumuşağına değdirilerek eller yukarıya kaldırılır. Kadınlar tekbir alırken; ellerinin içi kıbleye karşı, parmak araları normal açıklıkta ve parmak uçları omuz hizasına gelecek şekilde ellerini yukarıya kaldırırlar.

3- Tekbirden sonra eller bağlanır. Kıyamda yani ayakta iken secde edilecek yere bakılır. Erkekler sağ elin avucu, sol elin üzerinde ve sağ elin baş ve küçük parmağı sol elin bileğini kavramış olarak ellerini göbek altında bağlarlar. Kadınlar sağ el sol elin üzerinde olacak şekilde ellerini göğüs üstüne koyarlar. Erkeklerde olduğu gibi sağ elin parmakları ile sol elin bileğini kavramazlar.

Ayakta sırasıyla;
- Sübhâneke
- Eûzü Besmele
- Fâtiha sûresi
- Zamm-ı sûre okunur. Meselâ, innâ e'taynâ... okunur. (Zamm-ı sure, namazda okunan surelere denir.)

4- “Allahü ekber” diyerek rükûa varılır yani bel doksan derece eğilir ve burada en az üç defa “Sübhâne rabbiyel-azîm” denilir. Rükûda iken ayakların üzerine bakılır. Erkekler rükûda, parmaklarını açıp, dizlerin üstüne kor. Sırtını ve başını düz tutar. Bacaklarını ve kollarını dik tutarlar. Kadınlar rükûda, sırtını ve başını, bacaklarını, kollarını dik tutmaz. Sırtlarını biraz meyilli tutarak erkeklerden daha az eğilirler. Ellerini parmaklarını açmayarak dizleri üzerine koyarlar ve dizlerini biraz bükük bulundururlar. Üç defa “Sübhâne rabbiyel-azîm” dedikten sonra, “Semi’allahü limen hamideh” diyerek rükü’dan kalkılır ve ayakta “Rabbenâ lekel-hamd” denilir.

5- Sonra, “Allahü ekber” diyerek secdeye varılır. Secdeye inerken önce dizler, sonra eller, daha sonra da burun ve alın yere konur. Secdede baş iki elin arasında ve hizasında bulunur. El parmakları birbirine bitişiktir. Secdede iken ayaklar kaldırılmaz. Secdede gözler kapalı olmaz. Burada en az üç kere “Sübhâne rabbiyel-a’lâ” denilir. Erkekler, secdede dirseklerini yanlarından uzak, kollarını yerden kalkık bulundururlar. Ayaklar, parmaklar üzerine dik tutulur ve parmak uçları kıbleye gelecek şekilde yere konur. Kadınlar, secdede kollarını yanlarına bitişik hâlde bulundururlar. Ayaklar bitişik olarak parmaklar üzerine dik tutulur ve parmak uçları kıbleye gelecek şekilde kıvrılarak yere konur.

6- “Allahü ekber” diyerek başını secdeden kaldırıp diz üstü oturulur. Otururken, parmaklar dizlerin hizasına gelecek şekilde eller uylukların üzerine konur ve kucağa bakılır. Burada “Sübhânallah” diyecek kadar kısa bir an oturulur. Bu oturuşta erkekler, sol ayağını yere yayarak onun üzerine oturur, sağ ayak, parmakları kıbleye yönelmiş durumda dik tutulur. Kadınlar ise, ayaklarını yatık olarak sağ tarafına çıkarır ve öylece otururlar. Sonra, “Allahü ekber” diyerek ikinci defa secdeye varılır ve yine en az üç kere “Sübhâne rabbiyel-a’lâ” denilir.

7- “Allahü ekber” diyerek secdeden ayağa (ikinci rekâta) kalkılır ve eller bağlanır.

İkinci rekâtta sırasıyla;
- Besmele,
- Fâtiha,
- Zamm-ı sûre okunur.

Sonra, birinci rekâtta olduğu gibi, “Allahü ekber” diyerek rükûa varılır ve en az üç kere “Sübhâne rabbiyel-azîm” denilir.

8- “Semi’allahü limen hamideh” diyerek rükûdan ayağa kalkılır ve ayakta “Rabbenâ lekel-hamd” denilir. “Allahü ekber” diyerek secdeye varılır. Birinci rekâtta olduğu gibi yine en az üç kere “Sübhâne rabbiyel-a’lâ” denilir. Sonra, “Allahü ekber” diyerek secdeden kalkılıp oturulur ve burada “Sübhânallah” diyecek kadar kısa bir an oturulur. Sonra, “Allahü ekber” diyerek ikinci defa secdeye varılır ve en az üç kere “Sübhâne rabbiyel-a’lâ” denilir.

9- “Allahü ekber” diyerek secdeden doğrulup oturulur. Otururken, el parmakları dizlerin hizasına gelecek şekilde uylukların üzerine konur ve kucağa bakılır. Buna ilk oturuş ya'ni kâdei ûla denir. Ettehıyyâtüyü okuyup üçüncü rekâta kalkılır. Üçüncü rekâtta, Fatiha ve zamm-ı sure okunur, rükû ve secde yapılıp, dördüncü rekâta kalkılır. Dördüncü rekâtta yine Fatiha ve zamm-ı sure okunur sonra rükû ve secde yapılarak, kâde-i âhıre yani son oturuşa oturulur.

Oturuşta sırasıyla;
- Ettehıyyâtü
- Allahümme salli
- Allahümme bârik
- Rabbenâ âtina... duaları okunur.

Erkekler, sol ayağını yere yayarak onun üzerine oturur, sağ ayak parmakları kıbleye yönelmiş durumda dik tutulur. Kadınlar, ayaklarını yatık olarak sağ tarafa çıkarır ve öylece otururlar.

10- Önce başını sağa çevirerek “Esselâmü aleyküm ve rahmetullah” denir. Selâm verirken omuzlara bakılır. Sonra başını sola çevirerek sağ tarafta olduğu gibi yine, “Esselâmü aleyküm ve rahmetullah” denilir. Böylece dört rekâtlık sünnet namazı tamamlanmış olur.

Öğlen namazının farzı ile ilk dört rekâtlık sünneti arasında kılınış bakımından bir fark yoktur. Tek fark üç ve dördüncü rekâtlarda zamm-ı sure okunmaz. Farzdan sonra son iki rekâtlık sünnete kalkılır.

Öğlenin son sünneti şöyle kılınır:
1- Önce kıbleye karşı dönülür. Ayaklar birbirinden dört parmak kadar açık olarak paralel tutulur. Ellerin başparmakları kulak yumuşaklarına değdirilir, avuç içleri kıble istikâmetine açılır. “Niyet ettim. Allah rızası için bu günün öğle namazının son sünnetini kılmaya, döndüm kıbleye” diye kalpten geçirildikten sonra, “Allahü ekber” diyerek, göbek altında, sağ el sol elin üzerine bağlanır. Kadınlar tekbir alırken; ellerinin içi kıbleye karşı, parmak araları normal açıklıkta ve parmak uçları omuz hizasına gelecek şekilde ellerini yukarıya kaldırırlar. Sağ el sol elin üzerinde olacak şekilde ellerini göğüs üstüne koyarlar. Erkeklerde olduğu gibi sağ elin parmakları ile sol elin bileğini kavramazlar.

2- Gözleri, secde edilecek yerden ayırmaksızın:

a) Sübhâneke, okunur.
b) E’ûzü Besmeleden sonra Fâtiha, okunur.
c) Fâtihadan sonra Besmele okunmaksızın bir zamm-ı sûre (meselâ; Elem terakeyfe…) okunur.

3- Zamm-ı sûreden sonra "Allahü ekber" diyerek rükûa eğilinir. El parmaklarını açıp dizler üzerine konur, bel düz tutulur ve gözleri ayaklardan ayırmayarak, en az üç defa "Sübhâne Rabbiyel-azîm" (5 veya 7 de olur) denir. Kadınlar rükûda, sırtını ve başını, bacaklarını, kollarını dik tutmaz. Sırtlarını biraz meyilli tutarak erkeklerden daha az eğilirler. Ellerini parmaklarını açmayarak dizleri üzerine koyarlar ve dizlerini biraz bükük bulundururlar.

4- "Semi’allahü limen hamideh" diyerek doğrulunur. Doğrulurken, pantolon çekilmez ve gözler secde yerinden ayrılmaz. Tam dik durunca, (Rabbenâ lekel hamd) denir.

5- Ayakta fazla durulmadan "Allahü ekber" diyerek secdeye gidilir. Secdeye giderken sırası ile:

a) Sağ diz, sonra sol diz, sağ el, sonra sol el, burun ve alın yere konur.
b) Ayak parmakları kıble istikâmetinde bükülür.
c) Baş iki elin arasına konur,
d) Elin parmakları bitişik tutulur,
e) Avuç içleri yere yapıştırılır. Dirsekler yere yapıştırılmaz.
f) Bu vaziyette iken en az üç defa "Sübhâne rabbiyel-a’lâ" denir.

Kadınlar, secdede kollarını yanlarına bitişik hâlde bulundururlar.

6- Sonra, “Allahü ekber” diyerek sol ayak yere yayılır, sağ ayağın parmakları kıble istikâmetinde bükülür, uylukların üzerinde oturulur. Avuçlar, dizin üzerine konur ve parmaklar kendi hâline bırakılır. Kadınlar ise, ayaklarını yatık olarak sağ tarafına çıkarır ve öylece otururlar.

7- Uyluklar üzerinde sübhâhallah diyecek kadar oturduktan sonra, "Allahü ekber" diyerek, tekrar secdeye varılır.

8- Secdede, yine en az üç defa "Sübhâne rabbiyel a’lâ" dedikten sonra “Allahü ekber” diyerek ayağa kalkılır. Ayağa kalkarken, ellerle yerden kuvvet alınmaz ve ayaklar yerinden oynatılmaz. Secdeden kalkarken önce alın, sonra burun, sonra da sol el ve sağ el, sonra sol diz ve sağ diz yerden kaldırılmalıdır.

9- Ayakta iken Besmeleden sonra Fâtiha ve bundan sonra bir zamm-ı sûre okunup, "Allahü ekber" diyerek rükûa eğilinir.

10- İkinci rekât de, birinci rekâtta tarif edilen şekilde tamamlanır. Yalnız ikinci secdeden sonra, "Allahü ekber" deyince, ayağa kalkmayıp uyluklar üzerine oturulur ve:

a) "Ettehiyyâtü", "Allahümme salli", "Allahümme bârik"ve "Rabbenâ âtina" dualarını okuduktan sonra, önce sağa, "Esselâmü aleyküm ve rahmetullah", sonra sola "Esselâmü aleyküm ve rahmetullah" diye selâm verilir.

b) Selâm verdikten sonra, "Allahümme entesselâm ve minkesselâm tebârakte yâ zel-celâli vel-ikrâm" denir ve böylece namaz tamamlanmış olur.

Bundan sonra, üç kere "Estagfirullah" denir, sonra, "Âyet-el-kürsî" okunur ve tesbih çekilir. Yani, otuz üç defa, Sübhânellah, otuz üç defa Elhamdülillah, otuz üç defa Allahü ekber denir. Sonra, Lâ ilâhe illallah vahdehû lâ şerîkeleh, lehülmülkü ve lehül hamdü ve hüve alâ külli şey'in kadîr, denir. Bunları sessizce okumalıdır. Yüksek sesle okumak bid’attır. Daha sonra dua edilir. Dua ederken, eller göğüs hizasına kaldırılır. Eller göğe doğru açılarak avuçların içi yüze doğru biraz meyilli tutulur ve iki elin arası açık bulundurulur. Dirsekler yanlara yapışık olmaz.

ÖĞLE NAMAZININ SÜNNETİ FARZI VE SON SÜNNETİ RESİMLİ ANLATIM


Öğle namazının ilk 4 rek’at sünnet ile farzının ve son sünnetinin kılınışı resimlerle anlatılmış, erkek ve kadınların farklı hareketleri belirtilmiştir. Öğle namazının sünnetinden farzı aynı fakat bir fark vardır sünnette 4 rekatın hepsinde Fatiha+Bir sure okursun Farzda ise ilk 2 rekatı Fatiha+Bir zanlı sure okunur 3. ve 4. rekatında Sadece Fatiha Suresi okunur.
Birinci Rek’at:
1- Ayakların arası dört parmak açıklıkta ve parmak uçları kıbleye doğru gelecek şekilde ayakta kıbleye dönülür.
2- İkamet getirilir. (Erkekler için)
Niyet edilir:
3- Öğle namazının sünnetinde: “Niyet ettim Allah rızası için öğle namazının 4 rekat sünnetini kılmaya” diye niyet edilir.
4- Öğle namazının farzında: “Niyet ettim Allah rızası için öğle namazının 4 rekat farzını kılmaya” diye niyet edilir.

Erkekler
tekbir alırken; ellerin içi kıbleye karşı ve parmaklar normal açıklıkta bulunur.
Başparmaklar, kulak yumuşağı hizasına gelecek şekilde eller yukarıya kaldırılır.

Kadınlar tekbir alırken; ellerinin içi kıbleye karşı, parmaklar normal açıklıkta ve parmak uçları omuz hizasına gelecek şekilde ellerini yukarıya kaldırır.
Yukarıdaki resimde İftitah tekbiri:
5- “Allah-ü Ekber” diyerek iftitah tekbiri alınır.

Erkekler,
sağ elin avucu, sol elin üzerinde ve sağ elin baş ve küçük parmakları sol elin bileğini kavramış olarak ellerini göbek altında bağlarlar.

Kadınlar,
sağ el sol elin üzerinde olacak şekilde ellerini göğüs üstüne koyarlar. Erkeklerde olduğu gibi sağ elin parmakları ile sol elin bileğini kavramazlar.
Yukarıdaki resimde Kıyam:
6- Tekbirden sonra eller bağlanır. Ayakta iken secde edilecek yere bakılır.
7- Ayakta sırasıyla:
1. okunacak: Sübhaneke,
2. okunacak: Eûzü-besmele,
3. okunacak: Fatiha sûresi,
4. okunacak: Kur’andan başka bir zammı sure daha okunur.

Erkekler,
rükûda, parmakları açık olarak elleri ile dizlerini tutup sırtını dümdüz yaparlar. Dizlerini ve dirseklerini dik tutarlar.

Kadınlar, rükûda, sırtlarını biraz meyilli tutarak erkeklerden daha az eğilirler. Ellerini (parmaklarını açmayarak) dizleri üzerine koyarlar ve dizlerini biraz bükük bulundururlar.
7- Yukarıdaki resimde “Allahü Ekber” diyerek rükûa varılır ve burada üç defa “Sübhâne Rabbiye’l-azıym” denilir. Rükû’da iken ayakların üzerine bakılır. Rükûdan kalkış:

Erkeklerin, rükûdan kalkıp doğrulması.


Kadınların, rükûdan kalkıp doğrulması
8- Yukarıdaki resimde “Sem’iallâh-ü limen hamideh” diyerek rükûdan kalkılır ve ayakta “Rabbenâ veleke’l-hamd” denilir.

Erkekler,
secdede dirseklerini yanlarından uzak, kollarını yerden kalkık bulundururlar.
Ayaklar, parmaklar üzerinde dik tutulur ve parmak uçları kıbleye gelecek şekilde yere konur.

Kadınlar,
secdede kollarını yanlarına bitişik halde bulundururlar.
Ayaklar, parmaklar üzerine dik tutulur ve parmak uçları kıbleye gelecek şekilde yere konur.
Yukarıdaki resimde Secde:
9- “Allahü Ekber” diyerek secdeye varılır. Secdeye inerken önce dizler, sonra eller, daha sonra da alın ve burun yere konur. Secdede baş iki elin arasında ve hizasında bulunur. Secdede iken ayaklar kaldırılmaz. Secdede burun kenarlarına bakılır. Burada üç kere “Sübhâne Rabbiye’l-â’lâ” denilir.

Erkekler,
sol ayağını yere yayarak onun üzerine oturur, sağ ayak parmakları kıbleye yönelmiş durumda dik tutulur.

Kadınlar,
ayaklarını yatık olarak sağ tarafına çıkarır ve öylece otururlar.
Yukarıdaki resimde İki secde arası oturuş:
10- Allahü Ekber diyerek başını secdeden kaldırıp diz üstü oturulur. Otururken, parmaklar dizlerin hizasına gelecek şekilde eller uylukların üzerine konur ve kucağa bakılır. Burada “Sübhânellah” diyecek kadar kısa bir an oturulur.
11- “Allahü Ekber” diyerek ikinci defa secdeye varılır ve üç kere “Sübhâne Rabbiye’l-â’lâ” denilir.
ErkeklerKadınlar
12-Yukarıdaki resimde “Allahü Ekber” diyerek secdeden ayağa (ikinci rek’ata) kalkılır ve eller bağlanır. Secdeden kalkarken: Önce baş, sonra eller, daha sonra eller dizler üzerine konularak, dizler yerden kaldırılır.
İftitah tekbirinden itibaren buraya kadar yapılanlara “bir rek’at” denir.
Yukarıda İkinci Rek’at:
13- Ayakta sırasıyla;
1.okunacak Besmele,
2.okunacak Fatiha suresi,
3.okunacak Kur’andan başka bir zammı sure daha okunur.
ErkeklerKadınlar
14-Yukarıdaki resimde Birinci rek’atte olduğu gibi “Allahü Ekber” diyerek rükûa varılır ve üç kere “Sübhâne Rabbiye’l-azıym” denilir.
ErkeklerKadınlar
15- Yukarıdaki resimde “Semiallâhü limen hamideh” diyerek ayağa kalkılır ve ayakta “Rabbenâ leke’l-hamd” denilir.
ErkeklerKadınlar
16-Yukarıdaki resimde”Allahü Ekber” diyerek secdeye varılır. Burada üç kere “Sübhâne Rabbiye’l-â’lâ” denilir.

Erkekler, sol ayağını yere yayarak onun üzerine oturur, sağ ayak parmakları kıbleye yönelmiş durumda dik tutulur.

Kadınlar, ayaklarını yatık olarak sağ tarafa çıkarır ve öylece otururlar.
17- Yukarıdaki resimde “Allahü Ekber” diyerek secdeden kalkılıp dizler üzerine oturulur. Burada “Sübhânellah” diyecek kadar kısa bir an oturulur.18- Sonra “Allahü Ekber” diyerek ikinci defa aynı şekilde secdeye varılır ve üç kere “Sübhâne Rabbiye’l-â’lâ” denilir.
(Namazın 2.rekatında oturuş):
19) “Allahü Ekber” diyerek secdeden kalkıp oturulur.
Otururken, el parmakları dizlerin hizasına gelecek şekilde eller uylukların üzerine konur ve kucağa bakılır.
20) Oturuşta Ettehiyyatü, okunur ve kalkılır

Erkekler,Kadınlar,
Üçüncü Rekatta yukarıda:Ayakta sırasıyla:
1. okunacak: Eûzü-besmele,
3. okunacak: Fatiha sûresi,
4. okunacak: Kur’andan başka bir sure daha okunur. Üçüncü Rekatta sünnette fatihadan sonra sure okunur Farzda fatihadan sonra sure okunmaz
Erkekler Kadınlar
21- Yukarıdaki resimde “Allahü Ekber” diyerek rükûa varılır ve burada üç defa “Sübhâne Rabbiye’l-azıym” denilir. Rükû’da iken ayakların üzerine bakılır. Rükûdan kalkış:
ErkeklerKadınlar
22- Yukarıdaki resimde “Sem’iallâh-ü limen hamideh” diyerek rükûdan kalkılır ve ayakta “Rabbenâ veleke’l-hamd” denilir.
ErkeklerKadınlar
23- “Allahü Ekber” diyerek secdeye varılır. Burada 1. 2. rekatta olduğu gibi üç kere “Sübhâne Rabbiye’l-â’lâ” denilir.
ErkeklerKadınlar
Yukarıdaki resimde İki secde arası oturuş:
24- Allahü Ekber diyerek başını secdeden kaldırıp diz üstü oturulur. Otururken, parmaklar dizlerin hizasına gelecek şekilde eller uylukların üzerine konur ve kucağa bakılır. Burada “Sübhânellah” diyecek kadar kısa bir an oturulur.
25- “Allahü Ekber” diyerek ikinci defa secdeye varılır ve üç kere “Sübhâne Rabbiye’l-â’lâ” denilir.
ErkeklerKadınlar
26-Yukarıdaki resimde “Allahü Ekber” diyerek secdeden ayağa (ikinci rek’ata) kalkılır ve eller bağlanır.(Resim (3-4) Secdeden kalkarken: Önce baş, sonra eller, daha sonra eller dizler üzerine konularak, dizler yerden kaldırılır.
İftitah tekbirinden itibaren buraya kadar yapılanlara “bir rek’at” denir.
Yukarıda Dördüncü Rek’at:
27- Ayakta sırasıyla;
1.okunacak Besmele,
2.okunacak Fatiha suresi,
3.okunacak Kur’andan başka bir sure daha okunur. Bu Dördüncü rekatta Sünnette Fatihadan sonra bir sure okunur Farzda Fatihadan sonra bir sure okunmaz
28-Yukarıdaki resimde Birinci rek’atte olduğu gibi “Allahü Ekber” diyerek rükûa varılır ve üç kere “Sübhâne Rabbiye’l-azıym” denilir. Resim (5-6)
29-Yukarıdaki resimde “Semiallâhü limen hamideh” diyerek ayağa kalkılır ve ayakta “Rabbenâ leke’l-hamd” denilir. Resim
30-Yukarıdaki resimde”Allahü Ekber” diyerek secdeye varılır. Burada üç kere “Sübhâne Rabbiye’l-â’lâ” denilir.
31- Yukarıdaki resimde “Allahü Ekber” diyerek secdeden kalkılıp dizler üzerine oturulur. Burada “Sübhânellah” diyecek kadar kısa bir an oturulur.32- Sonra “Allahü Ekber” diyerek ikinci defa aynı şekilde secdeye varılır ve üç kere “Sübhâne Rabbiye’l-â’lâ” denilir.
Ka’de-i ahire (Namazın sonunda oturuş):
33- “Allahü Ekber” diyerek secdeden kalkıp oturulur.
Otururken, el parmakları dizlerin hizasına gelecek şekilde eller uylukların üzerine konur ve kucağa bakılır.
4.Rekatta
34- Oturuşta sırasıyla;
1. okunacak Ettehiyyatü,
2. okunacak Allahümme salli,
3. okunacak Allahümme bârik,
4. okunacak Rabbenâ âtina duaları okunur.
Erkeklerin, sağ tarafa selâm verişi.Kadınların, sağ tarafa selâm verişi.
Yukarıdaki resimde Sağ tarafa selâm verilişi:
35- Önce başını sağa çevirerek “Esselâmü aleyküm ve rahmetûllâh” denir. Selâm verirken omuzlara bakılır.
Erkeklerin, sol tarafa selâm verişi.
Kadınların,
sol tarafa selâm verişi.
Yukarıdaki resimde Sol tarafa selâm verilişi:
37- Sonra başını sola çevirerek, “Esselâmü aleyküm ve rahmetûllâh” denilir. Böylece 4 rek’at namaz tamamlanmış olur.
Son 2 Rekat sünnete gelince
ÖĞLE NAMAZININ SON 2 SÜNNETİ RESİMLİ ANLATIM
Öğle namazının son iki rek’at sünneti
Birinci Rek’at:
1- Ayakların arası dört parmak açıklıkta ve parmak uçları kıbleye doğru gelecek şekilde ayakta kıbleye dönülür.

Niyet edilir:
2- Sabah namazının sünnetinde: “Niyet ettim Allah rızası için Öğle namazının son 2 rekat sünnetini kılmaya” diye niyet edilir.
ErkeklerKadınlar
Yukarıdaki resimde İftitah tekbiri:
3- “Allah-ü Ekber” diyerek iftitah tekbiri alınır.
ErkeklerKadınlar
Yukarıdaki resimde Kıyam:
4- Tekbirden sonra eller bağlanır. Ayakta iken secde edilecek yere bakılır.
5- Ayakta sırasıyla:
1. okunacak: Sübhaneke,
2. okunacak: Eûzü-besmele,
3. okunacak: Fatiha sûresi,
4. okunacak: Kur’andan başka bir zammı sure daha okunur.
Erkekler Kadınlar
6- Yukarıdaki resimde “Allahü Ekber” diyerek rükûa varılır ve burada üç defa “Sübhâne Rabbiye’l-azıym” denilir. Rükû’da iken ayakların üzerine bakılır. Rükûdan kalkış:
Erkeklerin,
Kadınların,
7- Yukarıdaki resimde “Sem’iallâh-ü limen hamideh” diyerek rükûdan kalkılır ve ayakta “Rabbenâ veleke’l-hamd” denilir.
Erkekler,Kadınlar, secdede kollarını
Yukarıdaki resimde Secde:
8- “Allahü Ekber” diyerek secdeye varılır. Secdeye inerken önce dizler, sonra eller, daha sonra da alın ve burun yere konur. Secdede baş iki elin arasında ve hizasında bulunur. Secdede iken ayaklar kaldırılmaz. Secdede burun kenarlarına bakılır. Burada üç kere “Sübhâne Rabbiye’l-â’lâ” denilir.
Erkekler,Kadınlar,
Yukarıdaki resimde İki secde arası oturuş:
9- Allahü Ekber diyerek başını secdeden kaldırıp diz üstü oturulur. Otururken, parmaklar dizlerin hizasına gelecek şekilde eller uylukların üzerine konur ve kucağa bakılır. Burada “Sübhânellah” diyecek kadar kısa bir an oturulur.
10- “Allahü Ekber” diyerek ikinci defa secdeye varılır ve üç kere “Sübhâne Rabbiye’l-â’lâ” denilir.
11- Yukarıdaki resimde “Allahü Ekber” diyerek secdeden ayağa (ikinci rek’ata) kalkılır ve eller bağlanır.Secdeden kalkarken: Önce baş, sonra eller, daha sonra eller dizler üzerine konularak, dizler yerden kaldırılır.
İftitah tekbirinden itibaren buraya kadar yapılanlara “bir rek’at” denir.
Yukarıdaki resimde İkinci Rek’at:
12- Ayakta sırasıyla;
1.okunacak Besmele,
2.okunacak Fatiha suresi,
3.okunacak Kur’andan başka bir zammı sure daha okunur.
13-Yukarıdaki resimde Birinci rek’atte olduğu gibi “Allahü Ekber” diyerek rükûa varılır ve üç kere “Sübhâne Rabbiye’l-azıym” denilir.
14- Yukarıdaki resimde “Semiallâhü limen hamideh” diyerek ayağa kalkılır ve ayakta “Rabbenâ leke’l-hamd” denilir.
15-Yukarıdaki resimde”Allahü Ekber” diyerek secdeye varılır. Burada üç kere “Sübhâne Rabbiye’l-â’lâ” denilir.
16- Yukarıdaki resimde “Allahü Ekber” diyerek secdeden kalkılıp dizler üzerine oturulur. Burada “Sübhânellah” diyecek kadar kısa bir an oturulur.17- Sonra “Allahü Ekber” diyerek ikinci defa aynı şekilde secdeye varılır ve üç kere “Sübhâne Rabbiye’l-â’lâ” denilir.
Ka’de-i ahire (Namazın sonunda oturuş):
18- “Allahü Ekber” diyerek secdeden kalkıp oturulur.
Otururken, el parmakları dizlerin hizasına gelecek şekilde eller uylukların üzerine konur ve kucağa bakılır.
19- Oturuşta sırasıyla;
1. okunacak: Ettehiyyatü,
2. okunacak: Allahümme salli,
3. okunacak: Allahümme bârik,
4. okunacak: Rabbenâ âtina… duaları okunur.

ErkeklerKadınlar
Yukarıdaki resimde Sağ tarafa selâm verilişi:
20- Önce başını sağa çevirerek “Esselâmü aleyküm ve rahmetûllâh” denir. Selâm verirken omuzlara bakılır.
Erkekler
Kadınlar
Yukarıdaki resimde Sol tarafa selâm verilişi:
21- Sonra başını sola çevirerek, “Esselâmü aleyküm ve rahmetûllâh” denilir. Böylece öğle namazının son iki rek’at sünnet namazı tamamlanmış olur.

Kaynak;http://www.omerfarukkural.com/ogle-namazi

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder