23 Kasım 2012 Cuma

Pepino


 
Pepinonun faydaları;



1- İçerdiği A ve C vitaminleri sayesinde idrar yolları, solunum yolları enfeksiyonlarında vücudun direncini arttırıyor.

2- Pepino Kan damarlarının kuvvetli olmasını sağlıyor.

3- Ayrıca yara ve diş iltihaplarına karşı etkili oluyor.

4- Uyku düzenini dengede tutuyor.

5- Afrodizyak (Cinsel duyguları veya isteği uyaran veya artıran) etkisi yaratıyor.

6- Kum dökmede etkili olduğu kadar anemi hastalarına fayda sağlıyor

7- Şeker hastalıklarına iyi geliyor

8- Kemik erimesine iyi geliyor

9- (Tromoksin) Dalak yetmezliğine iyi geliyor

10- Bağırsak kanserine iyi geliyor

11- Gen hastalıklarına iyi geliyor

12- Mide rahatsızlıklarına iyi geliyor

13- Anemi Kansızlık hastalıklarına iyi geliyor

14- (Hemofili)kanın pıhtılaşmasındaki bir bozukluğa bağlı kanama hastalığına iyi geliyor

15- Kilo problemi olanlara da iyi geliyor

PEPİNO
NASIL KULLANILIR?

1- Kavun, Muz, Ananas, aromalı meyveyi dolapta soğutarak ince kabuğu soyularak kavun gibi yenilenilebilir
2- Meze olarak, dondurmalara katılarak, karışık meyve salatalarında garnütür olarak kullanılır.
3-Reçeli yapılır. hatta bazı G.Afrika ülkelerinde süs bitkisi olarak değerlendirilmektedir.

PEPİNO NEREDE YETİŞİR?

Türkiye’ de üretimine yeni başlanılan ve Ana vatanı Güney Amerika ülkelerinden Peru olduğu bilinen pepino, G.Amerika’ nın diğer ülkelerinde de yetişmektedir. kavun aromalı, meyve eti sulu ve ince kabuklu olup meyveleri partenokarpik oluştuğundan meyve içerisinde tohum bulunmamakta ve meyvesi tümüyle yenilebilmektedir. Ekonomik anlamda bir üretim olduğunda tek yıllık üretim şekli tercih edilmektedir.
Dünyada üretimi yapılan başlıca pepino çeşitleri Schmidt, Kawi, Suma, Asca, Lincoln, Gold, Golden Litestipe, Miski, ve Comerayaa33 dır. Ülkemizde üretimi yapılan pepino, Miski çeşitidir.Doğal ortamda çok yıllık üretim şansına sahip olduğu halde, ekonomik anlamda tek yıllık üretim tercih edilmektedir.Meyve ağırlığı 40-50 gramdan 1300 grama kadar çıkabilmektedir. Genellikle 150-600 gram arasındadır.

PEPİNO NASIL BİR MEYVEDİR?

1-Anavatanı Güney Amerika olan ve son yıllarda Türkiye’de de yetiştirilmeye başlanan tropikal egzotik meyve pepino, içerdiği yüksek potasyum oranı ile kan şekerini düşürüyor, barındırdığı A, B ve C vitaminleri ile kansere ve kalp krizine karşı koruyor.
2-Son yıllarda Türkiye’de yetiştirilen ilaç gibi meyve pepino, kavun, muz ve ananasa benzeyen tadıyla büyük ilgi görüyor. Görünümü kavuna benzeyen meyve, içerdiği yüksek potasyum oranı nedeniyle kan şekerini düşürüyor ve barındırdığı A, B, ve C vitaminleri ile kanser ve kalp krizine karşı koruma sağlıyor.
3-Kanser hücrelerinin yok olmasında büyük etki sağladığı ve kolesterolü düşürdüğü bildirilen pepino, hücre yenileyici özelliğiyle çocukların gelişiminde, C vitamini deposu olma özelliğiyle vücut direncini artırmada, kalsiyum bakımından zenginliğiyle ağrıların giderilmesinde de etki sağlıyor.
4-Ayrıca pepino, böbrek kumunda etkili olduğu kadar anemi hastalarına fayda sağlıyor. Cinsel duyguları veya isteği uyaran etkisi de bulunan pepinonun, uyku düzenini dengede tutması, menopoz döneminde yaşanan psikolojik sorunlarda olumlu etki yapması ve içerisinde K vitamini bulunduğundan kanın pıhtılaşmasını da kolaylaştırıyor.
5-Çocuklarda kemik gelişimi sağlayan pepino, cilt bakımı içinde kullanılabiliyor. Bunların yanı sıra pepinonun; şeker hastalıkları, parkinson hastalığı, dalak yetmezliği (tromoksin), bağırsak kanseri, gen hastalığı, mide rahatsızlığı, anemi (kansızlık) hastalığına iyi geldiği öğrenildi.

PEPİNOYU NASIL MUHAFAZA EDEBİLİRİM?

Ticari anlamda sera üretimi önerilir. Gece gündüz sıcaklık farkı fazla olmayan ılıman bölgelerimizde (Karadeniz, Ege, Marmara, Akdeniz ) bahçe üretimi yapılabilir. Pepino soğuğa karşı duyarlı olup, 5º de bitki gövdesi zarar görür, 0ºde tamamen kurur. Bu nedenle gece ayazlarına karşı korunmalıdır..

PEPİNO BESİN DEĞERİ NELERDİR?
Suda çözünebilen Kuru Madde : 6
Suda Çözülebilir Şeker : 5,7 gr.
Protein : 1-0,4
Yağ : 1
Hemiselilöz : 5
Titre Edilebilir Asit (Sitrik Asit) : 04-0,10
Vitamin C : 112 mg
Potasyum : 111 mg
Kalsiyum : 13 mg
Fosfor : 13 mg
Sodyum : 2,6 mg
Magnezyum : 3,1 mg
Klor : 1,1 mg

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder